Uykusuzluk Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Uyku insanın sağlığını ve hayat kalitesini yükselten önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle düzenli ve yeterli olmayan uyku, insan sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Uykusuzluk Nedir?
Uykusuzluk, vücudun ihtiyaç duyduğu uykuyu yeterli ve düzenli bir şekilde alamamasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Uykusuzluk hastalığı olan insanlar uyandıklarında dahi kendilerini yorgun hissederler. Uykusuzluk ruh halini, ruh sağlığını, iş potansiyelini ve yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Pek çok birey hayatının belli dönemlerinde uykusuzluk problemi yaşar. Sebepleri; stres, travmatolojik kaynaklı olabilir.
Uykusuzluk Semptonları Nelerdir? Uykusuzluk Belirtileri Nedir?
- Gece uyumakta zorluk,
- Gece uykusundan sonra yorgun hissetmek,
- Sinirlilik, anksiyete, depresyon,
- Odaklanma, dikkat toplamada zorluk çekme,
- Hissedilen yorgunluk ve uyku hali, uykusuzluk semptomlarıdır.
Uykusuzluğun Nedenleri Nelerdir?
- Stres, iş, okul, finansal konular geceleri zihni aktif tutup uyumayı zorlaştırabilmektedir. Aile yakınlarının ölümü, hastalığı, boşanma vb durumlar uykusuzluğa sebep olabilmektedir.
- Kalitesiz uyku alışkanlıkları; düzensiz uyuma, uyumadan önce video izlemek, telefonla oynamak, beyin uyarıcı aktivitelerde bulunmak uyku döngüsünü olumsuz etkilemektedir.
- Seyahat ve iş programları, bireyin uyku düzenini olumsuz etkileyebilmektedir. Özellikle uzun süren yurt dışı seyahatleri, sık değişen iş çalışma saatleri uykusuzluğa sebep olabilmektedir.
Uykusuzluk Hastalığının Komplikasyonları Nelerdir?
Düzenli uyku, en az düzenli beslenme kadar önemlidir. Uykusuzluk semptomlarını şöyle sıralayabiliriz: işyerinde daha düşük performans ve dikkat, araç kullanırken daha tepki süresinin yavaşlaması, depresyon hali, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı.
Uykusuzluk Nasıl Giderilir?
- Düzenli aktivite, iyi ve kaliteli uyumak için oldukça önemli bir faktördür.
- Düzenli olmak, uyuma ve kalkma saatlerinizi hafta sonu dâhil tutarlı hale getirin.
- Kullanılan ilaçların, uykusuzluğa neden olmadığını araştırın.
- Uyarıcı maddelerden uzak durun. (Kafein, alkol)
- Uyumadan önce gıda tüketiminden uzak durun.
- Vücudunuz için gece ritüeli oluşturun. Örneğin; sıcak bir duş, kitap okumak, rahatlatıcı
- müzikler dinlemek.
Uykusuzluk Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılır?
Uykusuzluk durumunuza bakılarak aşağıdaki şekilde muayene edilebilirsiniz:
1-Fiziksel Muayene
Nedeni bilinmeyen uykusuzluğunuz varsa bunun nedeninin araştırılması için hekiminiz fiziksel muayene yapar. Burada amaç uyku ile ilişkili olabilecek problemleri ortaya çıkarmaktır.
2-Uykunun Düzenli Takibi
Doktorunuz size uyku takibini sağlamak adına birkaç hafta uyuma ve uyanma saatlerinizi tutmanızı isteyebilir.
3-Uyku Merkezinde Araştırma
Uykusuzluğun nedeni belli değilse uyku apnesi veya huzursuz bacak sendromu gibi uyku bozukluğu belirtisi varsa bir gece hastanemizde uyku bozukluğu merkezinde geçirmeniz istenebilir. Siz uyurken kalp atışı, nefes alıp verme, göz ve vücut hareketleri kaydedilir. Doktorumuz bunu takip ederek uyku hastalığınızın teşhisini ve tedavisini belirler.
Uykusuzluk Tedavisi Nasıl Yapılır?
a-Bilişsel Davranışsal Terapi
Bu yöntem genellikle uyku hastalarına ilk tedavi yöntemi olarak önerilmektedir. Burada amaç olumsuz düşünceleri ve olayları kontrol etmenize ve ortadan kaldırmanıza yardımcı olmaktır. Bu yöntem bilişsel olmasının yanı sıra ilaçla tedavi kadar etkili olabilmektedir.
b-İlaçla Tedavi
İlaçlar, uykuya dalmanızı ve uykuda kalmanıza büyük ölçüde yardımcı olur. Fakat bu ilaçlar uzun süreli kullanım uygun değildir.
Doktorumuz, sağlıklı uyku ve gündüz uyanıklığını alışkanlık haline getirebilmeniz için gerekli tavsiyelerde ve tedavine bulunacaktır.
MEGAPARK HASTANESİ, SAĞLIKLI GÜNLER DİLER. EMİN ELLERDESİNİZ…