Rinoplasti Nedir? Burun Estetiği Süreci Nasıl Geçer?
Öncelikle yüzde en çok dikkat çeken bölgeler burun, dudak ve gözlerdir. Yaşadığımız coğrafi bölge ve genetik vasıtasıyla burun yapısı genelde kemikli ve iridir. Güzel bir burun yüzün diğer uzuvlarıyla uyumlu, orantılı, doğal görünen burundur. Doğallıktan uzaklaşıldığında abartılı görünen ve estetik olduğunu adeta ilan eden bir görüntüye sebep olacaktır. Rinoplasti, deviasyon benzeri bazı tıbbı sorunların düzeltilmesi veya burun görünümünün iyileştirilmesi için yapılan tıbbı bir işlemdir. Rinoplasti sırasında hastanın burun eti gibi şikâyetleri varsa işlem sırasında o da düzeltilir. Ameliyat için kabul edilen yaş kızlarda 16 erkeklerde ise 18’dir.
Burun Estetiği Süreci Nasıl Geçer?
Burnunun görünümünden şikâyetçi olan taleplerinin gerçekliğinin belirlenmesi üzerine süreç başlar. Öncelikle hastaya gerekli bilgiler verilir, aklındaki sorular cevaplandırılır. Rinoplasti ameliyatından 2 hafta önce hastanın kullandığı kan sulandırıcı ilaçlar varsa kullanımı kesilir. Rinoplasti ameliyatı ameliyathanede yapılan genellikle 90- 120 dakika arasında değişen bir işlemdir. Ameliyat burun içinden veya burun altından açılan kesik ile başlar. Bu kesikler gözle görülmesi mümkün olmayan yerlerden burun içinden yapılmaktadır. Özellikle bazı uygulamalarda burun deliklerini birbirinden ayıran cilt altından yapılmaktadır. İşlem sırasında belirli doku ve kıkırdak çıkartılır yeniden şekillendirilmiş burun olarak yeniden düzenlenir.
Ameliyat sırasında burun içine tampon yerleştirilmişse, ameliyat sonrası ilk sabah bu tampon çıkartılır. Burun ateli ise ameliyat sonrası 7. günden itibaren çıkartılır. Bu dönemde burun kanatlarına bant takılır. Ameliyat sonrası hastaya anestezinin etkisi bitmeden ağrı kesici verilmektedir. İlk 24 saat hasta ağızdan nefes alacağı için kurumalara karşı bolca su tüketmesi gerekmektedir. Ameliyat sonrası oluşan morluk ve şişliğin geçmesi yaklaşık 2 hafta sürmektedir. Ameliyat sonrası 4 hafta ağır faaliyetlerden, buruna olabilecek darbeden kaçınılmalıdır. Burun güneşle temastan kaçınılmalı ve gözlük belirli bir süre(6 ay) kullanılmamalıdır. Burundaki fitil çıkartıldıktan sonra tuzlu su ile sık sık burun delikleri temizlenerek kabuk bağlaması önlenir. Burun dışına dikiş konulmuşsa 5. Günden itibaren alınmakla beraber 6-7 gün içinde alçı çıkartılır. Burun içine destekleyici flasterler konulur.
Burun Estetiği Sonrası Yapılması Gerekenler
Ameliyat sonrasında genellikle 4-6 saatlik bir süre boyunca ayağa kalkmak önerilmemektedir. Ayağa ilk kalkışta hastada baş dönmesi, göz kararması gibi sorunlar gözlenmesi gayet normaldir. Hem ameliyat esnasında hem de sonrasında genizden kan sızıntısı gerçekleşebilir. Bu kanama farkında olmadan yutularak bulantı ve kusmaya sebep olabilir. Bu nedenle kanlı kusma veya ertesi gün kandan kaynaklı olarak siyah renkli dışkı gözlenmesi mümkündür. Ameliyattan 6 saat sonra eğer mide bulantısı yok ise su içilebilir, çorba ve ayran gibi sulu gıdalar azar azar tüketilebilir.
MEGAPARK HASTANESİ, SAĞLIKLI GÜNLER DİLER. EMİN ELLERDESİNİZ…